De drie vragen aan… Een rubriek waar we in gesprek gaan met preventiewerkers, zorg- en welzijnsmedewerkers, ouderen en kwetsbaren die betrokken zijn bij Empowercare Zeeland. Deze keer gingen we in gesprek met Hanneke Aret, coördinator huishouding en verpleegkundige in de wijk (extramuraal) bij Schutse Zorg Tholen.

 1. Hoe ben je betrokken bij het project?
  Ik ben vanaf januari 2022 betrokken bij het project Empowercare. Zowel de pilot Digitaal Thuis in Zeeland (DTiZ) als de coördinatorrol waren nieuw voor me. Aan het begin heb ik daarom verschillende overleggen en voorlichtingen bijgewoond. Als coördinator stuur ik het team huishouding aan en help ik bij zorgvragen die binnenkomen vanuit de gemeente. Begin januari, februari en maart hebben 20 mensen vanuit de huishoudelijke hulp een training gevolgd voor Digitaal Thuis in Zeeland. Daarbij hebben ze meer informatie gekregen over de signaleringskaarten. De huishoudelijke hulp kijkt in hun werk of en waar er zorgelijke situaties zijn en koppelen dit terug naar de preventiewerker. Voorbeelden van zorgelijke situaties zijn vergeetachtigheid bij het innemen van medicijnen en de angst voor het vallen.
 2. Wat heeft het project je geleerd en gebracht?
  Het is een mooi project. De communicatie verloopt goed en het systeem werkt snel en eenvoudig. Door mijn combinerende functie als verpleegkundige en coördinator ben ik direct betrokken bij de mensen thuis. Vanuit de huishoudelijke hulp staan we dichtbij de cliënt en kunnen wij de zorgvraag signaleren en doorgeven.
 3. Wat wil je anderen meegeven?
  Het is nu nog onduidelijk hoe we de pilot verder gaan voortzetten. Het zou mooi zijn als we dit op deze manier samen kunnen blijven doen voor het welzijn van de ouderen en de hulpbehoevenden. De samenwerking met verschillende disciplines zoals de gemeenten en de zorgorganisaties speelt hierin een hele belangrijke rol.

  Versterking huishoudelijke hulp
  De huishoudelijke medewerkers zijn de ogen en oren in het werkveld. Helaas moeten we momenteel de rem op nieuwe aanvragen voor huishoudelijke ondersteuning zetten omdat we geen extra personeel hebben. We hopen na de zomervakantie toch iedereen weer te kunnen helpen die onze hulp nodig hebben. Extra helpende handjes zijn daarom erg welkom!

Hanneke Aret