Taalhuis heeft vrijwilligers nodig om laaggeletterdheid aan te pakken

De Nederlandse taal tot in perfectie beheersen is niet nodig. Een forse dosis geduld en plezier hebben in het helpen van anderen zijn veel belangrijker. Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar zogeheten taalvrijwilligers.
 

Deze vrijwilligers bieden begeleiding aan mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. ,,En dat zijn er meer dan je zou denken’’, weet Monique van Kol van de Bibliotheek Oosterschelde. ,,In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen of schrijven.’’ In Zeeland gaat het naar schatting om zo'n 50.000 inwoners. Voor hen is in 2016 het Taalhuis Oosterschelde opgericht, een samenwerking tussen Taal voor het Leven, Stichting Lezen & Schrijven, de gemeenten in de Oosterschelderegio (via het SWVO), Scalda, welzijnsorganisatie SMWO en Bibliotheek Oosterschelde.

 

De voorziening is gevestigd in de bibliotheek. In de vestigingen in Goes en Zierikzee is op gezette tijden een zogeheten ‘taalloket’ open waar mensen zich kunnen melden als ze hulp nodig hebben. Daar wordt bekeken bij welke vorm van ondersteuning deze mensen het meest gebaat zijn. ,,Want er zijn heel veel organisaties die hulp aanbieden bij laaggeletterdheid’’, legt projectleider Van Kol uit. ,,Met het Taalhuis hebben we al deze activiteiten als het ware aan elkaar gekoppeld.’’

 

Mensen worden lang niet altijd doorverwezen naar taalles, omdat niet iedereen dat wil. ,,Er zijn bijvoorbeeld ook taalcafés’’, zegt Van Kol. ,,Daar kunnen de deelnemers hun spreekvaardigheid oefenen.’’ Zo zijn er tal van activiteiten en projecten die soelaas kunnen bieden voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In 2018 zaten in de Oosterschelderegio liefst 398 mensen in een zogeheten taaltraject. En dat aantal is nog groeiende. In die zin heeft het Taalhuis zijn noodzaak bewezen. ,,Dat aantal is trouwens maar een druppel op een gloeiende plaat’’, benadrukt Van Kol. ,,Als je weet hoeveel mensen in Zeeland laaggeletterd zijn, ligt er nog een hele uitdaging. Het is voor veel mensen lastig om hulp te zoeken. Er zit vaak toch wat schaamte.’’

 

Om alle mensen met een hulpvraag van dienst te kunnen zijn, heeft het Taalhuis dringend meer vrijwilligers nodig. Zij kunnen één op één met mensen aan de slag gaan (bijvoorbeeld als taalmaatje), maar ook bij groepsactiviteiten worden ingezet. ,,Elke nieuwe vrijwilliger krijgt eerst een training aangeboden, zodat hij of zij goed beslagen ten ijs komt’’, zegt Van Kol.

 

Wie zich wil aanmelden als taalvrijwilliger kan een mailtje sturen naar taalhuisosr@bibliotheekoosterschelde.nl of bellen naar 0113-562626.