De drie vragen aan… Een nieuwe rubriek waar we in gesprek gaan met preventiewerkers, zorg- en welzijnsmedewerkers, ouderen en kwetsbaren die betrokken zijn bij Empowercare Zeeland.

De vorige keer spraken we Annemarijn Heijboer. Nu gaan we in gesprek met Laurette Witte, Anne-Ruth en Romée. Laurette werkt twee jaar voor Zorggroep Ter Weel als activiteitenbegeleidster en Anne-Ruth en Romée zijn leerlingen van het Calvijn College die vanuit school helpen bij het project Digitaal Actief Zeeland.

  1. Hoe ben je betrokken bij het project?
    Zorggroep Ter Weel is één van de zorgorganisaties die meedoet aan Digitaal Actief Zeeland. “We zijn er al vanaf het begin bij betrokken”, vertelt Laurette. Andere collega’s zien Laurette als iemand die enthousiast en digivaardig is. Dat maakt haar een goede ambassadeur van het project.De dagbestedingen: Gasthuis (Goes), de Villa (Goes), Moerzicht (Yerseke), De nieuwe Vliedberg (Rilland) en Hof van Cruinighe (Kruiningen) organiseren om de beurt één keer per maand diverse activiteiten. Denk hierbij aan: een quiz, braintrainer, online Pim Pam Pet en Galgje. Laurette werkt naast de locatie in Kruiningen ook in Krabbendijke. Daar organiseert ze één keer per maand bewegen op muziek, waarbij mensen zowel fysiek als digitaal kunnen deelnemen.Om meer mensen met Digitaal Actief Zeeland te laten deelnemen, is begeleiding nodig. Hier kon Zorggroep Ter Weel nog wat hulp bij gebruiken! Anne-Ruth en Romée en zes andere vmbo/kader leerlingen van het Calvijn college helpen de deelnemers van de vier dagbesteding-locaties individueel op weg met Digitaal Actief Zeeland. Laurette: “Je ziet nu de leerlingen er zijn om te helpen, dat steeds meer mensen die begeleiding willen.” Zo zei een oudere mevrouw: “Als de leerlingen komen neem ik mijn laptop mee!”
  2. Wat heeft het project je geleerd en gebracht?
    Laurette vertelt hierover het volgende: “Het heeft me geleerd dat het digitale nooit het fysieke kan vervangen, maar dat het een hele mooie aanvulling is. Het is ook weer een uitdaging om met andere doelgroepen te werken, maar dat maakt het juist leuk en geeft weer extra ervaring. Zo sluit een groep van Gors ook digitaal aan de activiteit deel te nemen.” Volgens Laurette is het een mooie en nieuwe manier om verbindingen te leggen met andere organisaties. “Het geeft mensen vanuit huis de mogelijkheid om bij verschillende dagbestedingen en activiteiten deel te nemen. Hiermee verkleinen we de afstand.”Anne-Ruth en Romée wat hebben jullie geleerd van dit project? Geduld! De ouderen vinden het soms nog wel lastig en zijn niet digivaardig, terwijl digitaal werken voor ons als jongeren zo vanzelfsprekend is. Sommige termen zijn bij ouderen onbekend, zo ook het woord ‘live’! Het is vooral belangrijk om voor deze mensen de tijd te nemen en alles op het gemakje uit te leggen.
  3. Wat wil je anderen meegeven?
    Laurette: “Het is een nieuw project. Nu kun je denken: “nieuw, spannend, eng, ik begin hier niet aan. Maar ik zou zeggen ga ervoor! Spring een keer in het diepe, stap een keer uit je comfort zone en doe mee en maak er een succes van.”Anne-Ruth: “Als je niet weet wat er is, dan weet je ook niet wat voor leuks je mist!”Romée: “Ik vind het knap dat de ouderen ervoor open staan, zeker omdat ze het niet kennen en ze het wel spannend vinden. Dat mag ook zeker gezegd worden!”

 

Laurette, Anne Ruth en Romee